Wednesday, November 25, 2009

No Turning Back Interview

Λίγο πριν το live της 20ης Νοέμβρη και σε μια κουραστική Παρασκευή, με το φίλο μου Χρήστο συνάντήσαμε τον Martin απο τους No Turning Back σε ένα cafe στα Εξάρχεια και παρά τον θόρυβο είχαμε ωραία κουβεντουλα για το live τους και για τη μπάντα γενικά.

Ευχαριστώ πολύ τον Αποστόλη από το WAKHC που κανόνισε αυτή τη συνέντευξη!!

Enjoy!

Martin γεια σου και καλώς ήρθατε!

Ευχαριστούμε πολύ.

Τέλεια. Ας αρχίσει το βασανιστήριο.

Ωχ όχι!..(γέλια)

Όχι δεν είναι και τόσο άσχημα.
Τα μέλη της μπάντας είναι σχετικά νέα (σε ηλικία)…

Δεν είμαστε και τόσο νέοι (γέλια). Είμαστε στα 30.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι περίεργο να είσαι τόσα μίλια μακρυά από το σπίτι και να βλέπεις κόσμο που να έρχεται να σε δει live γιατί, πιστέψτε με, εδώ γνωρίζουν τους No Turning Back ιδίως όσοι γουστάρουν old school hardcore και τους στηρίζουν. Ο κόσμος ξέρει τα albums, ξέρει τους στίχους. Φανταζόσασταν όταν ξεκινούσατε 12 χρόνια πριν ότι θα γίνει κάποτε έτσι;

Κοίταξε, βασικά όταν άρχισε αυτό ήμασταν απλά μια ομάδα φίλων και τώρα όπως είπες ερχόμαστε εδώ, κάποιο καιρό πριν ήμασταν στο Ισραήλ. Είναι τρελό να ταξιδεύεις στον κόσμο και ο κόσμος να γουστάρει τη μουσική σου. Ποτέ δεν ξεκινήσαμε όμως με σκοπό να γίνει αυτό. Αρχίσαμε επειδή το χρειαζόμασταν να παίξουμε και να εκφράσουμε τις σκέψεις μας μέσα από τη μουσική. Για κάποιο λόγο ο κόσμος το αγκάλιασε και τώρα μπορούμε να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο. Και μπορούμε να παίξουμε σε κάθε πόλη να έχουμε κοινό σε όλο τον κόσμο.

Είναι η δεύτερη φορά σας στην Ελλάδα και μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο. Αναρωτιόμουν αν αυτό είναι θέμα σύμπτωσης ή αν όντως σας άρεσε τόσο αυτή η πόλη ή και τα δύο ή ακόμα μήπως επειδή αυτός ο φανταστικός τύπος, ο Αποστόλης, σας κάλεσε για μία ακόμη φορά; Γιατί;

Μας ζητήθηκε να παίξουμε στη Σόφια για πρώτη φορά και βασικά όταν ταξιδεύουμε τόσο μακρυά μας αρέσει να κλείνουμε τουλάχιστον ένα σαββατοκύριακο στις πόλεις που παίζουμε για να απολαμβάνουμε και το ταξίδι αλλά και να παίζουμε σε όσες περισσότερες πόλεις γίνεται. Και μάλιστα ήταν εύκολο να έρθουμε σε επαφή με τον άνθρωπο που μας βοήθησε την προηγούμενη φορά. Φυσικά όπως έχω πει αγαπάμε αυτή την πόλη. Είναι τόσο διαφορετική από την Ολλανδία. Η ιστορία, η κουλούρα, το φαγητό. Όλα 1 και 1!


Θυμάμαι ότι το περυσινό show ήταν απογοητευτικό από πλευράς προσέλευσης.

Δεν ξέρουμε γιατί δεν ξέρουμε πως είναι γενικά εδώ τα πράγματα.

Θα σου πω εγώ πως είναι! (γέλια)

Για μας ήταν καταπληκτικά γιατί όπως είπα ήταν τόσο μακρυά από το σπίτι γιατί έβλεπα ανθρώπους να γουστάρουν μαζί μας και να μας στηρίζουν ακόμα και αν δεν μας ήξεραν. Δεν ξέρουμε πως είναι τα πράγματα εδώ αλλά τελικά βγήκε κάτι καλό.

ΟΚ οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι οι Backfire είναι η πιο γνωστή μπάντα από την ολλανδία. Ωστόσο, προσωπικά οι No Turning Back ήταν η αιτία για να μπω πιο βαθυά στην ολλανδική underground σκηνή και να ανακαλύψω μπάντες όπως οι All For Nothing, οι Payback, οι Boost, Cease Assistance etc. Πώς είναι τα πράγματα στην Ολλανδική hardcore σκηνή;

Στην Ολλανδία τα πράγματα είναι πολύ καλά. Έχουμε μια πολύ καλή σκηνή ίσως την καλύτερη ευρωπαϊκή. Οι Right Direction, οι Discipline, οι Tech-9, οι Born From Pain κλπ. Βέβαια σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση, τουλάχιστον στην Ολλανδία, να μην υπάρχει νέα γενιά, δηλαδή να μην υπάρχει νέο κοινό. Η κυβέρνηση μας ακόμα σταμάτησε να δίνει χρήματα για κέντρα νεολαίας οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν έρχεσαι σε επαφή με την heavy μουσική πια. Δεν αρχίζεις τη δική σου μπάντα πλέον σαν παιδί. Έχουμε καλές underground μπάντες, αλλά το βήμα από μια underground μπάντα σε μια μπάντα όπως η δική μας που παίζει σε όλο τον κόσμο είναι αρκετά μεγάλο. Τώρα οι Backfire σταμάτησαν και είμαστε οι μόνοι μαζί με τους All For Nothing που κάνουμε tour.

Στα της μπάντας τώρα με μια κλασσική ερώτηση. Θεωρείς κάποιο album των No Turning Back καλύτερο από τα υπόλοιπα; Για παράδειγμα το Revenge Is A right είναι ωμό αλλά 100% old school, το Rise from the ashes έχει πολύ καλή παραγωγή και πιο πολλά beatdown parts, το Stronger είναι πιθανόν το ΠΙΟ hardcore No Turning Back cd. Ποιο θα έλεγες ότι είναι το αγαπημένο σου album;

Το Stronger σίγουρα. Με το πέρασμα των χρόνων τελικά βρήκαμε το στυλ μας και με βάση αυτό που μας αρέσει το Stronger είναι...τέλειο. Μουσικά, στιχουργικά, από θέμα παραγωγής. Μου αρέσει και το παλιό στυλ αλλά προχωράς βήμα-βήμα και είμαι πολύ περήφανος για το αλμπουμ αυτό.

Ποιες είναι οι top 5 μπάντες που σου αρέσουν;

Για μένα οι Madball είναι νούμερο ένα. (σκέφτεται)

Δεν χρειάζεται να είναι μόνο hardcore.

Ναι ναι. Εμένα μου αρέσουν οι Rolling Stones. Είναι μεγάλη επιρροή για μένα μουσικά και στιχουργικά. Ακούω και πολύ hip hop. Επίσης μου αρέσουν πολύ και οι Cock Sparrer, σίγουρα στο top 5 μου και….για να δούμε…τους Machine Head! Μεγάλωσα, το 94-95, ακούγοντας αρκετή heavy μουσική. Δεν έχει τόση σημασία αν είναι hard ή όχι αλλά να έχει ένα καλό μήνυμα.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω για το split με τους Internal Affairs. Πως έγινε αυτό; Είναι φίλοι σας;

Ναι ναι είναι φίλοι μας. Κάναμε tour μαζί τους στην Ευρώπη και στην Αμερική και έτσι ήταν εύκολο. Μας βοήθησαν και τους βοηθήσαμε. Οπότε το album βγήκε στην Αμερική, την Αυστραλία και στην Ευρώπη και έτσι όλα είναι καλά.

Στα των στίχων τώρα. Ποιο είναι το concept, αν υπάρχει, γύρω από τους στίχους των No Turning Back;
Δεν υπάρχει τόσο κάποιο συγκεκριμένο concept, αλλά μιλάνε για την καθημερινή ζωή. Αυτό είναι. Αυτό που έρχεται στο μυαλό μου, η πολιτική, πράγματα της σκηνής, της προσωπικής μου ζωής. Αυτός είναι ο τρόπος που γράφω. Υπάρχουν μπάντες σήμερα που ξεκίνησαν κατευθείαν με ένα full logo t-shirt και δεν έχουν καν ανέβει στη σκηνή ή δεν έχουν ηχογραφήσει καν. Κι έτσι αν φοράς το φοβερό t-shirt και τα φοβερά παπούτσια είσαι cool. Οι No Turning Back είναι ένας τρόπος να εκφραστώ. Και είναι τιμή μου και κάτι πολύ ωραίο να ταυτίζονται οι στίχοι με τα συναισθήματά μου.

Σκεφτόμουν… «Αυτή ή μπάντα μεγαλώνει». Με την άποψη ότι έχετε 12 χρόνια «ζωής» και ήδη αρκετές κυκλοφορίες αναλογικά με τα έτη ζωής σας. Τι βοήθησε περισσότερο σε αυτό; Φιλικές μπάντες, μια καλή εταιρεία;

Να σου πω. Δεν ξέρω αν τώρα είμαστε «μεγάλοι». Αλλά στην αρχή δεν μας βοήθησε κανείς. Κανείς δεν νοιαζόταν για μας. Όταν όμως θες πολύ κάτι και το υποστηρίζεις 100% μπορείς να το καταφέρεις. Με τη μπάντα σου, τη ζωή σου, τη δουλειά σου. Για παράδειγμα σου αρέσει ένα κορίτσι πολύ; Κυνήγα το! Έχεις ένα «όχι»; Κάποτε θα πάρεις ένα «ναι». Αυτό κάναμε και με τους No Turning Back και για κάποιο λόγο ο κόσμος το αγκάλιασε. Κανείς δεν μας αγνοούσε πλέον γιατί ήμασταν ΕΚΕΙ. Κι όταν αποκτάς ποιότητα αποκτάς αποτελέσματα. Έτσι δουλεύουμε τόσα χρόνια.

Μια ερώτηση που μου αρέσει να κάνω όταν μιλάω με old school μπάντες. Την έκανα με τους Death Before Dishonor την έκανα ακόμα και στους No Use For A Name που δεν είναι hardcore αλλά είναι μια punk rock μπάντα. Μου φαίνεται ότι το old school hardcore σιγά σιγά πεθαίνει. Ξέρεις..

Νομίζεις; Μπορεί να είναι εδώ.

Ναι, βλέπουμε πολλές metalcore μπάντες.

Δεν ξέρω, έξω είναι ακόμα…μεγάλο. Έχουν ήδη βγει τα καινούρια tours π.χ. Madball, Terror, Death Before Dishonor…

Αυτό που εννοώ και ελπίζω να αποδειχθώ λάθος, είναι ότι για παράδειγμα απόψε δεν θα έχει τόσο κόσμο όσο για παράδειγμα θα είχε αν παίζαν οι…Heaven Shall Burn και το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι τύποι (σ.σ. οι τύποι που πηγαίνουν σ’ αυτά τα shows) θεωρούν τον εαυτό τους «hardcore» ενώ δεν στηρίζουν live hardcore όπως των No Turning Back που εν τέλει είναι από τις καλύτερες hardcore μπάντες της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι κακό σημάδι;

Μπορεί να συμβαίνει εδώ, δεν ξέρω. Πάντως πιο πριν που παίξαμε στην Πορτογαλία ή στο Βέλγιο, ή στη Γερμανία για 400 με 500 άτομα. Οπότε είναι ακόμα ζωντανό. Μπορεί όχι εδώ, χωρίς παρεξήγηση βέβαια. Απλά αυτές οι μπάντες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τώρα. Για παράδειγμα οι Parkway Drive καλή μπάντα και φίλοι μας αλλά είναι μια τεράστια μπάντα. Αν έπαιζαν εδώ θα ήταν sold out. Έχουν τη δική τους σκηνή. Όπως και οι Heaven Shall Burn καλή μπάντα. Δεν είναι το στυλ μου αλλά αυτό που παίζουν το παίζουν καλά. Για μας όμως είναι comeback time.

Ήθελα να σε ρωτήσω για το γεγονός ότι ήσασταν στην Bridge 9. Πόσο βοηθά να ανήκεις σε μια τόσο μεγάλη εταιρεία του χώρου; Το promotion κλπ.

Είναι βασικά η δεύτερη μας εταιρεία. Η Reflection Records είναι η πρώτη μας εταιρεία. Κι αυτοί μας βλέπουν το ίδιο. Ακόμα είμαστε σε επαφή, ακόμα νοιάζονται γιατί είμαστε μέλη της οικογένειας της Bridge 9. Αλλά δεν μας βοηθούν ιδιαίτερα γιατί βρισκόμαστε στην Ευρώπη. Αν πάμε στην Αμερική βρισκόμαστε, μας δίνουν cd για να πουλάμε στα tours αλλά και για το promotion. Όμως για τα υπόλοιπα, είμαστε μια ευρωπαϊκή μπάντα. Ξέρεις στην Αμερική ενδιαφέρονται μόνο για αμερικάνικες μπάντες. Έχουμε πάει εκεί 7 φορές, τις περισσότερες φορές που έχει πάει ευρωπαϊκή μπάντα και είναι ΤΟΣΟ δύσκολο να έχεις κοινό εκεί. Υπάρχουν πιο πολλοί άνθρωποι εδώ απόψε από εκεί.

Είναι κάποιο είδος ρατσισμού αυτό;

Όχι, απλά έχουν πάρα πολλές μπάντες. Έχουν περίπου 20-30 No Turning Back εκεί, 20-30 Born From Pain κλπ. Έχουμε πολλούς φίλους εκεί και μπάντες που μας στηρίζουν και κατά κάποιο τρόπο «τα καταφέραμε στην Αμερική», δεδομένων των συνθηκών, θα έλεγε κανείς. Αλλά η Ευρώπη έχει το καλύτερο κοινό.

Πως βοηθούν οι No Turning Back μια νέα και μικρή μπάντα; Για παράδειγμα αν σου έδινα ένα cd μιας μπάντας και σου άρεσε θα βοηθούσες τη μπάντα;

Βέβαια. Ήδη αρκετές τέτοιες μπάντες έρχονται σε tour μαζί μας ή τους βοηθάμε. Μπορεί να μην μπορούμε πάντα να πάμε κάπου να παίξουμε μαζί τους γιατί μπορεί να είμαστε απασχολημένοι με το ένα ή το άλλο αλλά όταν μας ρωτούν με ποιοι θέλουμε να μας ανοίξουν λέμε αυτούς. Λέμε «είναι καλοί. Και για να το λέμε εμπιστευτείτε μας και βάλτε τους να παίξουν». Έχουμε π.χ. τους New Morality που έχουν κοινό στην Ευρώπη. Ή τους For The Glory από την Πορτογαλία που αν σου αρέσουν οι Terror πρέπει να τους ακούσεις.

Γιατί η σελίδα σας το μόνο που κάνει είναι να σε στέλνει στη σελίδα σας στο myspace; (γέλια)

Λόγω του πόσο εύκολο είναι το myspace. Έχουμε έναν «αναλυτή» website και δεν θέλουμε να το κατεβάσουμε για κάποιο λόγο. Το myspace είτε αρέσει είτε όχι για μας σαν μπάντα είναι εύκολο. Να ενημερώνεται κλπ.

Τέλεια. Κλείσε τη συνέντευξη όπως θες.

Μακάρι το show να πάει κατά το ήμισυ όσο καλά πήγε το περσινό. Τότε θα είμαστε πολύ χαρούμενοι. Και θα έρθουμε και του χρόνου εδώ. Το σκεφτόμασταν και θέλουμε να ερχόμαστε κάθε χρόνο.

No comments :